Imate visoke troškove grejanja? U većini slučaja razlog nije vaše grejanje nego Vaši prozori.

  

 

Da li ste znali?

Da su prozori najslabija točka fasade kuće?
Iako svega 8% površine zgrade otpada na prozore, oni uzrokuju skoro 40% gubitaka topline.
Bilo da gradite ili obnavljate odaberite kvalitetne profile za prozore i visešlojna stakla koja štede energiju. S pravilnim izborom prozora ova investicija ce Vam se višestruko isplatiti a uštede ćete imati više decenija 

 

 

Niskoenergetska gradnja je budućnost suvremene arhitekture

Što je energetska efikasnost?
Energetska efikasnost je suma isplaniranih i provedenih mjera čiji je cilj korištenje minimalno moguće količine energije tako da razina udobnosti i stopa proizvodnje ostanu sačuvane.
Jednostavnije rečeno energetska efikasnost znači upotrijebiti manju količinu energije(energenta) za obavljanje istog posla, odnosno funkcije (grijanje ili hlađenje prostora, rasvjeta, proizvodnja raznih proizvoda...).

Cene energije i energenata će, zbog globalnih i lokalnih razloga, u idućem razdoblju i dalje rasti - što će utjecati na porast troškova života i stanovanja.
Za krajnjeg korisnika, najveća korist energetski efikasne gradnje je u smanjenju mjesečnih računa za grijanje, hlađenje i električnu energiju.


 

 

 

 

 

Termografski snimak starije stambene zgrade Uobičajeni drveni prozori sa starim staklima su veliki rasipnici energije Isti objekat nakon ugradnje novih prozora  Izoterme novih prozora

 

 

Gubici energije na objektima vezani su najvećim delom za područje prozora.

 • Gubici topline kroz prozore 40% i vanjske zidove 30% čine minimalno 70 % ukupnih toplinskih gubitaka zgrade!
 • Novi moderni prozori sa odgovarajućim staklom imaju 2-3 puta manje toplinske gubitke od starih prozora
 • Energijom koja se potroši za zagrevanje 1 prosječne kuće (sagrađene pre 10-ak ili više godina) možemo zagrejati 3-4 niskoenergetske kuće.
 • Staklo zauzima najveću površinu otvora - oko 70% te zbog toga ima veliku ulogu u ostvarenju toplinske zaštite celog prozora.
  To znači da se tu stvaraju najveći energetski gubici. Ostvarenje toplinske zaštite stakla opisuje se koeficijentom prolaza topline Ug. Što je ta vrijednost manja, to su izolacijska svojstva stakla bolja.

Primer temperaturne razlike na površini unutarnjeg i vanjskog dijela stakla kod različitih tipova stakla: 

 Zameniti prozore s jednim staklom kao i stare s dvostrukim staklom (proizvedene prije 1995) zbog gubitka toplinske energije i emisije CO2

Ostale prednosti koje dobijate sa novim prozorima su :
 • Toplinska izolacija
 • Zaštita od buke - zvučna izolacija
 • Zracno dihtovanje
 • Hidro  dihtovanje - otpornost na vlagu
 • Protuprovalna sigurnost

  

SUBVENCIJE ZA IZMJENU PROZORA I ENERGETSKI EFIKASNU GRADNJU:

Većina država EU potiču EE gradnju povoljnijim kreditiranjem ili oslobođenjem kupnje građevinskog materijala od poreznih davanja. Najčešći je model poticanja financijskim subvencijama lokalnih ili državnih institucija koje dosežu i do 40% vrednosti investicije. Zo očekivati je da će se takve i slične mere vrlo brzo početi primjenjivati i kod nas.

Uvođenjem energetskih certifikata za objekte, energetski efikasne, dobro izolirane zgrade s niskom potrošnjom energije znatno će dobiti na vrijednosti na tržištu nekretnina, dok će zgradama s velikom potrošnjom energije vrijednost pasti. Investicija zamene starih prozora s novima čini se skupim izdatkom, no činjenica je da se uloženi novac vrati tokom nekoliko godina u vidu manjih mesečnih računa za energiju itekako je opravdana i isplativa.


Zakljucak -  Koje su koristi od zamene starih prozora sa novim energetski efikasnim prozorima?

 

 • Smanjuju se energetski gubitci, te se tako uloženi novac vrati tokom nekoliko godina u vidu manjih mesečnih računa za grejanje i hlađenje
 • Povećava se udobnost stanovanja (nema propuha, buke i vlage)
 • Povećava se vriednost nekretnina
 • Smanjuje se prolaz štetnih sunčevih UV zračenja kroz stakla
 • Smanjuje se ispuštanje klima gasova u atmosferu
 • Duži vek trajanja objekta